Hoe herken je een verslaving

Een verslaving is voor naasten soms moeilijk te herkennen. De verslaafde zal er zeker in het begin alles aan doen om de verslaving te verdoezelen. Maar niet alle verslavingen laten ook hetzelfde zien. Dronken of stoned, dan heb je meestal wel door dat er gebruik in het spel is. Maar hoe zit het met gokken bijvoorbeeld, of medicijnen? In de thuiszorg werkte ik bij een meneer met een verslaving. Ik had wel door dat er “iets” aan de hand was, maar kon niet precies de oorzaak achterhalen. Zag wel altijd hoestdrank staan, maar heb daar in eerste instantie geen aandacht aan geschonken. Later bleek dat hij verslaafd was aan hoestsiroop met codeïne. (hoestsiroop wordt gedeeltelijk door de lever omgezet in morfine)
Hij dronk zo’n 8 tot 12 flesjes per dag, gemiddeld toch zo’n €100, – per dag. Dat verklaarde de financiële zorgen. Bovendien werd het probleem groter, toen de hoeveelheid codeïne moest worden verlaagd in de hoestsiroop. Hij had aan zijn dagelijkse hoeveelheid niet meer genoeg.
Dit is dus zo’n voorbeeld van een verslaving die je niet zo snel kan herkennen. “Hoe herken je een verslaving?” is dan ook een onderdeel wat aan bod komt in mijn groepstraining en coaching. Want veel naasten hebben twijfels. Zien ze het wel goed? Hoe herken ik het dan? Het onderbuikgevoel is er wel, maar ze willen het zeker weten…

Geplaatst in Berichten.