Communiceren kun je leren

Gesprekken met de verslaafde over zijn/haar gebruik eindigen vaak in ruzie en onbegrip. Laat je in een gesprek niet verleiden tot boze woorden. Laat je emoties niet de overhand krijgen. Zoek een goed moment voor een gesprek, bij voorkeur als de verslaafde niet gebruikt heeft, of goed aanspreekbaar is. Bedenk van tevoren wat je wil zeggen, maar vooral hoe je het gaat zeggen. Als je zegt, “jij drinkt te veel! ” is dat beschuldigend. Je kunt ook zeggen “ik vind dat je veel drinkt, moet ik me daar zorgen over maken?”
Op die manier bedoel je hetzelfde, maar hou je de conversatie open en voorkom je dat de ander in de direct in de verdediging schiet.
Dit soort gesprekken zijn moeilijk. Hulp nodig? Samen kunnen we een gesprek voorbereiden, zodat je tot een goed gesprek kunt komen.
“Het is de toon die de muziek maakt”.

Geplaatst in Berichten.