Zelfbewustzijn belangrijk voor naaste van verslaafde.

Hoe bewust je met jezelf omgaat, heeft direct invloed op je partner, kinderen en anderen om je heen en op de relatie die je met hen hebt. Als je niet stilstaat bij wat er in jezelf omgaat, is het moeilijk om dat wel bij anderen te doen.

Als naaste van een verslaafde vergeet je vaak jezelf en ben je niet of veel minder bezig met zelfbewustzijn. Want zelfbewustzijn is actief bezig zijn met je gevoel.
Dat betekent dat je regelmatig stil moet staan bij je gevoel, wat vind je fijn of juist niet fijn, wat heb je nodig? Welke emotie past daar bij?
En welke rol speel jij in je omgeving, in je gezin, in de relatie met de ander?

Naasten van verslaafden voelen vaak heel veel, zijn hier bewust van en er speelt van alles in hun hoofd af. Maar is dit zelfbewustzijn? Als je met deze gevoelens over je grenzen heen gaat, of een ander over je grens heen laat gaat, je eigen grens niet respecteert, dan is het twijfelachtig of dit echt zelfbewustzijn is.

Soms willen mensen helemaal niet met hun gevoelens en gedachten aan de slag. Zeker voor naasten zijn bepaalde zaken soms te moeilijk en te pijnlijk om over na te willen denken, om er iets mee te doen.
Ze gaan hun gedachten en gevoelens negeren, door zich bijvoorbeeld op hun werk te storten, of heel veel afspraken met anderen te plannen, om maar niet thuis te zijn, en zo niet geconfronteerd te worden met de thuissituatie.
Of ze hebben steeds last van migraine, pijn in schouders en nek, maagklachten door spanning, maar gaan hiermee niet naar een arts, want dan moeten ze uitleggen waar die spanning vandaan komt.
Ook dingen als harde muziek kan voor afleiding van gedachten zorgen.

Je kunt alleen maar bewust zijn van gevoelens en emoties die spelen, als je ze toelaat.
Als je ze negeert, negeer je eigenlijk ook jezelf. Dit kan je gevoel van eigenwaarde verlagen.
Je zegt eigenlijk dat een deel van jouw gevoel er niet mag zijn.
Natuurlijk kan het spannend of eng zijn om gevoelens en emoties toe te laten.
Maar pas als je accepteert dat ze er zijn, kan je hulp gaan vragen, accepteren  en hiermee actief aan de slag gaan.

Wat heb je nodig om zelfbewust te worden?

  • Neem tijd voor jezelf, neem af en toe een rustmoment.
  • Sta regelmatig stil bij je gevoel, en kijk ook eens naar je omgeving.
  • Herken stress en spanning, niet alleen mentaal, maar ook fysiek.
  • Leer je valkuilen kennen, je zwaktes en je gevoelige plekken.
  • Ontdek je grenzen en geef ze aan
  • Actief luisteren naar anderen in je omgeving, en accepteer hun feedback.

Wanneer je jezelf beter leert kennen, en lering trekt uit jouw gevoel, dan ben je bezig met persoonlijke groei. En dit komt jezelf, je omgeving en uiteindelijk ook je verslaafde dierbare ten goede.

Mensen die bij mij komen voor hun problemen, vinden het soms best lastig. Ze zoeken hulp, maar het blijkt toch lastig te zijn om geconfronteerd te worden met hun problemen. Gevoelens zoals verdriet, boosheid, vertwijfeling komen boven drijven. Dat is normaal, ineens worden ze geconfronteerd met  gedachten en gevoelens die ze hebben weggestopt, of waarvan ze niet eens wisten dat ze een rol speelden.
Eenmaal aan de slag met zichzelf veranderen deze emoties en merken ze dat ze baat hebben bij het uiteenzetten van hun gedachten en emoties.
Ben jij bang, vind je het eng om te praten over je problemen, bedenk dan dat ik in een soortgelijke situatie heb gezeten. Misschien maakt dat het voor jou makkelijker om contact op te nemen.

 

 

Geplaatst in Geen categorie.