Loslaten uit liefde

Je los maken van de verslaafde. Vaak is het beter voor beiden. Naasten kampen vaak met schuldgevoel, hebben het idee dat ze iemand laten vallen. Maar er zit een groot verschil tussen iemand laten vallen of stoppen met het oplossen van problemen en controleren van de verslaafde. Want dat is wat naasten vaak doen. Niet zo gek, want naasten zien dingen fout gaan, ze overzien de gevolgen en willen de verslaafde en daarmee vaak ook zichzelf hiervoor behoeden. Zo bellen ze naar het werk om de verslaafde ziek te melden, terwijl die eigenlijk onder invloed is. Ze betalen openstaande schulden aan een dealer, bedenken smoezen voor de buitenwereld om het geheim te houden of doen er alles aan om een terugval van een verslaafde in herstel te voorkomen door alles te controleren.
Maar dat kun je niet volhouden. Als naaste ben je niet verantwoordelijk voor de daden van de verslaafde. En de verslaafde moet leren dat hij het zelf kan, ook na een terugval. Hij moet verantwoording nemen voor zijn eigen leven.
Loslaten betekent dus niet laten vallen, maar de weg naar herstel gunnen. Moeite met loslaten? Ik kan je helpen, je hoeft het niet alleen te doen…

 

Geplaatst in Berichten.